30 november 2010

Suitsukanasalat

Vahepeal on tore valmistada toitvaid kuid samas tervislikke salateid;)

Vaja läheb:
2 suitsukana kintsu
100g kreeka pähkleid
peotäis viinamarju
250g keedetud pastat
majoneesi
soola

Keeda ja jahuta pasta. Puhasta ja tükelda suitsukana kintsud, lisa kreeka pähklid ja pooleks lõigatud viinamarjad. Sega juurde majonees ja maitsesta soolaga. 
 
 Allikas: Köögikunstnik

29 november 2010

Juustu-sarvesaiad

Tahtsin salati kõrvale mõnusaid saiakesi valmistada ja leidsin selle retsepti, need on tõesti väga maitsvad ja õhulised. Sobivad väga hästi hommikul tassi kohvi või tee kõrvale. Lihtsuses peitub võlu;)

Vaja läheb:
4dl jahu
2dl riivjuustu
2tl küpsetuspulbrit
0,5tl soola
50g võid või margariini
2dl hapukoort
Täidis:
4 paksu viilu juustu
Peale määrimiseks:
muna

Riivi juust ja sega jahu, küpsetuspulbri ja soolaga. Lisa juurde pehme või ja hapukoor. Sega/sõtku ühtlaseks massiks. Kui tainas on natuke kleepuv, lisa veel jahu. Jaota tainas kaheks palliks. Rulli õhukeseks kettaks ja lõika neljaks, seejärel lõika iga sektor omakorda kaheks (ehk terve ratas tuleb lõigata 8-ks osaks). Lõika iga viil juustu neljaks kangiks ja seejärel veel pooleks. Aseta sektori laiemasse ossa kaks väikest kangi juustu, keera laiemast otsast rulli, aseta ahjuplaadile ning painuta veidike kõveraks. Toimi samamoodi ülejäänud sektoritega. Seejärel korda eelnevat teise tainapalliga. Määri sarvesaiad pealt munaga ja küpseta 200-225 kraadi juures 10-20 minutit või seni kuni nad on pealt kuldpruunid.

24 november 2010

Domino trühvlid

Oi kuidas mulle meeldivad erinevad kommid ja maiustused, mida saab õhtuti teleka ees nautida. Siiani pole ise proovinud trühvleid teha, kuid nüüd mõtlesin et miks mitte ise valmistada maiust mida saan pärast nautida. Domino trühvlid on mõnusad kreemise sisuga, mmm....mõeldes neile tuleb uuesti isu nende trühvlite järele.

Vaja läheb:
2 pakki Domino küpsiseid (a` 175 g)
180g maitsestamata toorjuustu
200g tumedat šokolaadi

Purusta küpsised köögikombainis peeneks puruks ( kui pole köögikombaini siis võib panna küpsised käteräti vahele ja tainarulliga purustada läbi käteräti ). Lisa toorjuust ning sega ühtlaseks kreemiks. Tõsta mõneks ajaks külmikusse tahenema. Veereta küpsisekreemist pallid ning tõsta jälle mõneks ajaks külmikusse tahenema. Sulata šokolaad vesivannil ning kasta pallid šokolaadi sisse. Kata kandik hõbepaberiga ning tõsta pallid sinna peale. Tõsta nad külmkappi tahenema- soovitatavalt tee trühvlid valmis eelmisel õhtul, siis nad saavad ööläbi külmas olla. 
 
 Allikas: Elis Köögis

23 november 2010

Pasta hakkliha-tomatikastmega

Mõnus ja lihtne pasta argipäeva, vahel kohe tuleb isu pasta järele;)

 Vaja läheb:
400g penne pastat
500g hakkliha
shampinjone
1 purk purustatud tomateid
1 sibul
1 küüs küüslauku
sool
pipar
basiilik (kuivatatult)
sidrunimahla
parmesani juustu

Penne pasta keeta soolaga maitsestatud vees al dente, pesta külma veega. Hakkliha praadida koos sibula ja küüslauguga, lisada shampinjonid ja purustatud tomatid, kuumutada veidi ning maitsestada soola, pipra, sidrunimahla ja basiilikuga. Pasta segada kokku hakklihakastmega, lisada veidi riivitud juustu. Kuumutada kuni pasta on soe ja juust sulanud, serveerides riivida veel veidi juustu peale.
Allikas: kokkamine

21 november 2010

Klassikalised pannkoogid

Polnud juba ammu pannkooke söönud, seega otsustasin neid valmistada, inspiratsiooni sain siit. Mmm kui head need tulid, vanilliessents annab kookidele väga hea vanilli maitse. Koogid viisid lausa keele alla, kohe tuli idee et kasutada ka näiteks teisi essentse, olgu selleks siis sidruni essents või isegi rummiessents;)

Vaja läheb:
2,5dl piima
1,5dl jahu
1 muna
1tl suhkrut
1tl vanilliessentsi
näpuotsaga soola
praadimiseks õli

Sega kõik ained vispliga ühtlaseks. Lase tainal seista toatemperatuuril umbes tund aega. Kuumuta pann ja prae ülepannikoogid. Sellest kogusest saab 6 pannkooki.
 

20 november 2010

Oa-singisalat

Mõnus salat vähestest komponentidest. Kujutan ette et kui see salat lisada sünnipäeva lauale siis võib kausi sisu väga kiirelt otsa saada:). Punased kidney oad on väga maitsvad, erinevad vägagi tavalistest ubadest.

Vaja läheb:
2 purki punaseid konservube (400g)
400g sinki
0,5 sibulat
2 suuremat tomatit
umbes 250g hapukoort
umbes 150g majoneesi
soola
pipart

Sink ja sibul tükeldada. Tomat lõigata sektoriteks ja lõigata seesmine (vesine) osa ära ja kasutada ainult välimist viljaliha ning tükeldada ka see. Oad kallata sõelale ja lasta jooksva vee alt läbi. Segada kõik komponendid kokku ning maitsestada.

 Allikas: kokkamine

19 november 2010

Vorstistrooganov

Vahel kohe tuleb isu koduse toidu järgi, seekord siis katsetasin seda retsepti, kuna rõõska koort ei olnud siis asendasin selle hapukoorega. Kuna olen suur hapukoore fänn siis panin hapukoort kõvasti rohkem kui 1dl. Kui aega napib ja soov ikkagi et soe toit oleks laual siis omalt poolt kindlasti soovitan seda lihtsat argirooga.
 
Vaja läheb:
300g sardelli
1 sibul
1 paprika
1sl õli
2-3sl tomatipastat
3dl piima või lihaleent
hapukoort või rõõska koort
sool
pipar 

Lõika vorst kangideks. Tükelda sibul ja paprika. Kuumuta õlis sibul klaasjaks. Lisa vorst ja paprika. Lisa tomatipasta, lihaleem või piim. Lase paar minutit vaikselt keeda. Maitsesta soola ja pipraga. Kui kasutad lihaleent, siis sega lõpus juurde veel rõõska koort või hapukoort.

16 november 2010

Marmorkook virsikutega

Vahest kohe on selline mõnusa koogi isu, seekord siis tuli ema külla ja tahtsin temale midagi head valmistada. Ning võtsin siis selle koogi käsile, retsepti sain siit. Ema sõi ja kiitis väga;)

Vaja läheb:
200g võid
200g tumedat šokolaadi
3 muna
1,5dl nisujahu
2dl suhkrut


400g kohupiimapastat
3 muna
3sl suhkrut
2tl vanillisuhkrut
1dl hapukoort


300g konserv-virsikuid


Sulata šokolaad ja või kuumaveevannis. Tõsta tulelt ja sega juurde suhkur. Lase jahtuda ja vahusta ükshaaval hulka toasoojad munad ning seejärel jahu. Klopi kohupiima hulka munad, suhkur, vanillisuhkur ja hapukoor. Määri võiga suhteliselt suur ahjuvorm ja vala sinna kõigepealt šokolaadisegu, selle peale kohupiimasegu. Aja kahvliga kaheksa kujulisi liigutusi tehes kaks tainast omavahel segamini. Viiluta virsikud ja lao need koogile. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit.

15 november 2010

Kiire viinerisupp

Kiire ja lihtne viinerisupp on väga maitsev kõhutäis. Vaatamata sellele et kasutasin supis puljongikuubikut, soola ja pipart tundus supp ikka kuidagi liiga mage. Seega lisasin veel hiljem 2 supilusikatäit puljongimaitseainet köögiviljadega ja siis tuli supp selline nagu tahtsin. 

Vaja läheb:
300g viinereid
1,5l lihaleent (puljongikuubikust)
1 pakk külmutatud segajuurvilju (kasutasin hortex spring vegetables segu)
4dl makarone
2-3sl tomatipastat
1-2 tükeldatud küüslauguküünt
peale maitserohelist ja/või hapukoort
puljongimaitseaine köögiviljadega
sool
pipar

Lisa keevale leemele juurviljad, küüslauk, tomatipasta ja makaronid. Keeda 10 minutit. Viiluta viinerid. Lisa viinerilõigud supi sisse ja keeda veel 5 minutit. Vajadusel lisa veel puljongimaitseainet, soola ja pipart. Vajadusel kaunista hapukoore ja hakitud maitserohelisega.

Allikas: suhkrusai

12 november 2010

Seene-hakkliha-juustu pirukad

Reede õhtul on alati hea midagi küpsetada, seekord sain inspiratsiooni siit täidise osas tegin oma loomingut. Huvitav oleks proovida ka täidiseks midagi magusat kas siis kohupiima või moosi jne. kuid seda kõike saan kunagi hiljem katsetada kui isu peaks tulema. Tainas on mõnusalt siidine, väga hästi vormitav. Järgmine kord prooviksin isegi ainult hakklihaga pirukaid.

Vaja läheb:
125g võid
250g hapukoort
1 muna
5dl jahu
1tl soola
0,5tl soodat
Täidis:
4dl seeni
200g hakkliha
1 väike sibul
1 muna
150g riivitud juustu
3sl hapukoort
sool
pipar

Sulata või, lase veidi jahtuda ja sega hapukoorega. Lisa muna ja sega ühtlaseks. Vala kaussi kuivained ning sega/sõtku kuni saad ühtlase taina. Samal ajal riivi juust ja haki sibul ja seened. Sega riivjuust muna ja hapukoorega, lisa juurde seened, hakkliha ja sibul ning maitsesta soola ja pipraga. Sega ühtlaseks.  Määri käed õliga (nii ei kleepu tainas kätele) ja võta peopesa suurune kogus tainast. Veereta tainast käte vahel pallike, suru lapikuks. Venita lapikut tainapalli sõrmedega veidi laiemaks ning tõsta selle keskele umbes supilusikatäis täidist. Tõsta tainaääred üles keskele kokku, suru näppudega kinni. Silu veidi pealt ning veereta käte vahel, kuni liitekoht kaob. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Toimi samuti ülejäänud tainaga. Küpseta 220 kraadi juures alumisel restil 20-30 minutit kuni muutuvad pealt kuldpruuniks.

10 november 2010

Kaneelirullid

Kaneelirulle olen varemalt teinud mitu korda ühe toidutare retsepti järgi, kuid nüüd otsisin hoopis teist retsepti kuna eelnevad kaneelirullid ei tulnud nii head kui lootsin. Ja seega leidsin selle retsepti ja jäin väga rahule, rullid tulid täpselt sellised nagu lootsin, kohevad ja tõeliselt maitsvad. Ja imestuseks on see retsept eelnevast tunduvalt lihtsam kuid tulemuseks hoopis maitsvamad kaneelirullid, seega tasub katsetamist.

Vaja läheb:
25g pärmi
2,5dl vett
1dl suhkrut + 1sl pärmi vedeldamiseks
näpuotsaga soola
umbes 7dl jahu
1-2sl õli
Täidis:
3sl võid
kaneeli
suhkrut


Pudenda pärm kaussi, sega 1sl suhkruga ja oota kuni pärm muutub vedelaks. Vala juurde soe vesi ning sega. Lisa suhkur ja sool, sega läbi. Lisa pool jahu kogusest ning sega ühtlaseks tainaks. Sõtku juurde ülejäänud jahu. Kõige lõpus lisa ka õli ning sõtku seni, kuni lööb käte ja kausi küljest lahti. Raputa tainale peale jahu ja pane sooja kohta, rätiku alla umbes tunniks ajaks seisma. Rulli kerkinud tainas jahusel pinnal lahti, umbes 0.5cm paksuseks ristkülikuks. Sulata või ning määri tainale. Raputa peale rohkelt kaneeli ja suhkrut. Lase võil hanguda. Seejärel rulli tainas laiemast otsast kokku ning lõika tainarullist umbes 2cm laiused rattad. Tõsta küpsetusplaadile nii, et peida lahtine tainaäär kaneelirulli alla (muidu keerab saiake end küpsedes lahti). Küpseta  180 kraadi juures umbes 20 minutit.

09 november 2010

Nuudlivorm

Järjekordne lihtne toit nii suurtele kui väikestele. Selle nuudlivormi nuudliteks sobivad kõige odavamad nuudlid, kvaliteeti ei pea küll konkreetse toidu puhul taga ajama. Maitserohelisena võib kasutada kas peterselli või koriandrit.

Vaja läheb:
400g nuudleid
500g hakkliha
1 sibul
1  küüs küüslauk
1 paprika
1 muna
2dl rõõsk koor
200g riivitud juustu
0,5tl paprika (jahvatatud)
õli
sool

Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil õli ja selles sibul ning küüslauk. Lisa hakkliha ja prae läbi. Haki paprika ja kuumuta hakklihas läbi. Maitsesta pannitäis paprikapulbri, soola ja maitserohelisega. Keeda nuudlid ja aseta pool kogusest ahjuvormi põhja. Nuudlikihile aseta hakkliha ja sellele taas nuudlid. Klopi muna ja sega kohvikoorega ning vala segu vormi. Puista peale riivitud juust ja küpseta ahjus 175 kraadi juures 30 minutit. Et vorm ära ei kõrbeks, kata see fooliumiga.
Allikas: Toidutare

07 november 2010

Sotšnikud (vaarakud)

Kui olin alles väike laps siis sõin palju saiakesi ja minu ühed lemmikud olid vene köögist tuntud sotšnikud, eesti keeles vaarakud. Nüüd siis proovisin omal käel järgi nende tegemise ja mis ma oskan kosta tõeliselt lihtne valmistada ja suus sulavad saiakesed.

Vaja läheb:
50g pehmet võid
3,5dl jahu
0,5tl soodat
0,75dl suhkrut
1 muna
3sl hapukoort
soola
Täidis:
200g teralist kohupiima
2sl suhkrut
1tl vanillisuhkrut
1sl hapukoort
1sl jahu

Sega suhkur, hapukoor, muna ja sool. Lisa pehme või ning seejärel soodaga segatud jahu. Sega kiiresti ühtlaseks. Pane külmkappi tahenema. Täidise valmistamiseks sega kohupiim, suhkur, vanillisuhkur, hapukoor ja jahu. Rulli tainas jahusel laual laiali ja vormi 10 cm läbimõõduga kettad. Aseta lusikatäis täidist ühele poolele ning tõsta teine pool peale. Suru kahvliga tihedalt kinni ja pintselda üle lahtiklopitud munaga. Küpseta 225-kraadises ahjus 12-15 minutit.
Allikas: Perenaine

05 november 2010

Seene- kartuliroog sulatatud juustuga

Sügisõhtutel kui väljas on pime ja jahe pole midagi paremat kui askeldada pliidi ees ja valmistada mõnusat seene- kartulirooga, retseptis küll liha ei olnud, kuid mõtlesin et mis toit see ikka ilma lihata on:) seega lisasin ka sinki omalt poolt. Viimasel ajal olen palju toitudes kasutanud sulatatud juustu, see teeb toidu mõnusalt kooreseks ja annab hea maitse. 

Vaja läheb:
10tk kartul
1tk lihapuljongikuubik
4dl vett
5dl shampinjone
sinki või muud liha
2 küünt küüslauku
200g sulatatud juustu
2sl või

Valmista puljongikuubikust ja veest leem. Koori kartulid ja lõika väikesteks tükkideks, pane kuuma puljongisse. Lase madalal kuumusel keema tõusta ning keeda 10–15 minutit. Samal ajal haki seened, sink ja küüslauk. Pruunista neid pannil võis või margariinis, kuni vedelik aurustub, ja kalla kartulite juurde. Lisa noaotsaga juustutükikesi ning hauta, kuni juust sulab ja toit pakseneb. Kaunista roog peterselli või rohelise sibulaga, serveeri kõrvale musta leiba.

02 november 2010

Saiavorm vaarikamoosiga

Kuna eile tegin võilevatorti, siis jäid mul saia ääred alles ning ei raatsinud neid ära visata. Seega nuputasin mida nendega teha ja siis otsustasingi et teen saiavormi, ema toodud vaarikamoos oli ka olemas. Lisaks läks veel üks päts saia, aga see oli samuti kohe võtta ja nii see magus hõrgutis valmis saigi;)

Vaja läheb:
1-2 saia
3-5dl vaarika toormoosi
2 muna
3-5dl piima
võid
suhkrut
kaneeli

Saiad õrnalt röstida rösteriga. Määrida ahjuvorm võiga, seejärel lisada põhja saiaviilud. Ning valada üle vaarikamoosiga, siis jälle saiaviilud ning jälle valada üle vaarikamoosiga, nii kaua kuni ained on otsas. Pealmiseks kihiks peab jääma saiakiht.
Saiade peale asetada võitükid. Seejärel kloppida munad lahti ja segada piimaga. Segu valada vormi ning peale raputada suhkru-kaneelisegu.

01 november 2010

Võileivatort suitsukanaga

Kookidele ja magusatele küpsetistele tahtsin vahelduseks valmistada midagi soolast ja tervislikku. Seega tegingi võileivatordi. Saumiksri asemel tegin tubli hakkimistööd:) kanaliha hakkisin väga väikesteks tükkideks selle asemel et kanaliha purustada saumiksriga. 

Vaja läheb:
1-2 kuldne röstsai (3×2 viilu, kokku 18 viilu)
1 suitsukanakoib
umbes 250g hapukoort
umbes 100g majoneesi
300g merevaiku
2 keedumuna
pool kurki
pool paprikat
till ja roheline sibul (või muu maitseroheline)
puljong

Kanalihal eemaldada nahk ja võtta kondilt, lisada 200g merevaiku, veidi hapukoort ja majoneesi. Purustada saumiksriga (kui saumiksrit pole siis hakkida kanaliha väikesteks tükkideks). Saiaviiludel lõigata koor ära ning asetada kandikule 3x2tk kõrvuti. Immutada puljongi u. 1tl vedelikku ühe saiaviilu kohta. Sinna peale asetada pool suitsukana-merevaigu segu. Siis uuesti saiaviilud, mida immutada puljongiga ning teine osa segust. Peale uuesti saiaviilud, immutada puljongiga. 100g merevaiku, hapukoor ja majoneesi segada kokku ja katta sellega tordi küljed ja pealmine pind. Tükeldada maitseroheline ning kaunistada sellega ääred. Kasutasin rohelist sibulat ja tilli. Peale asetada tükeldatud kurk, paprika ja munad.

Allikas: Kokkamine