26 detsember 2010

Martsipanine moonipärg sidruniglasuuriga

Jõuludel on meil juba traditsiooniks kujunenud minna sugulastele külla, tahtsin teha midagi kaasa, seega leidsin selle retsepti. Ning see küpsetis tuli uskumatult hea, sugulased sõid ja kiitsid. Kuna ema ostis mulle poest roosa maasikamaitselise martsipani siis pidin seda kasutama kuid see tegigi selle küpsetise siiruviiruliseks ja väga eriliseks, päris huvitav tuli. Järgmine kord proovin tavalise martsipaniga.

Vaja läheb:
25g pärmi
1 dl suhkrut + 2 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
3 dl käesooja piima-vee segu
1 tl soola
0,5 muna
8-9 dl jahu
2 spl õli
Täidis:
võid (toatemperatuuril)
mooniseemneid
2 sl suhkrut

ca 100- 200g martsipani tükke
Peale:
0,5 muna
Glasuur:
1 dl tuhksuhkrut
2 spl sidrunimahla

Vedelda pärm, selleks murenda pärm kaussi ja hõõru see kergelt 2 tl suhkruga. Umbes 10 minuti pärast on pärm vedel. Sega vedeldunud pärm käesooja piimaga, lisa suhkur, sool, muna ja jahu. Jahu lisamisel vaata, et taigen ei jääks liiga kõva, pigem vedelam (nii kerkib paremini). Sõtku veidi ja lisa siis hulka õli. Puista sõtkutud taignale peale veidi jahu ja pane taigen rätiku alla, sooja kohta kerkima umbes pooleks tunniks. Kerkinud taigen rulli taignarulli abil ristkülikuks ja umbes 1 cm paksuseks plaadiks. Määri taigna peale või, puista üle mooniseemnete ja suhkruga. Kõige lõpuks aseta peale väikesed martsipani tükikesed. Keera taigen pikemast küljest rulli. Moodusta sellest ring, ühendades taignaotsad omavahel. Lõika kääride abil taignale pealt sisse sälgud. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta seejärel 175 kraadi juures seni, kuni moonipärg on pealt kuldpruun. Võta ahjust ja jahuta. Glasuuri valmistamiseks sega omavahel tuhksuhkur ja sidrunimahl. Kata jahtunud pärg glasuuriga.
 

25 detsember 2010

Kodutehtud kondenspiim

Kondenspiim on selline asi mis kaob kiirelt külmkapist, kuna see süüakse lihtsalt ära:) Võtsin siis selle tegemise käsile, kuna olen hetkel vanemate juures ja saan siin puupliiti kasutada siis on seda siin vanemate juures kõige parem teha. Kokkuvõttes võin öelda et oleks pidanud vähem keetma,sest tulemuseks oli pigem iirisekreem kui kondenspiim, kuid vaatamata sellele tuli ta hea ikkagi. Ning tegin saadud retsepti järgi topeltkoguse, arvasin et saan siis rohkem purke täita, kuid sellest 2 liitrist piimast sain 3 väikest purki ainult täidetud.

Vaja läheb:
2liitrit piima
600g suhkrut
2tl vanillisuhkrut

Lase piim koos suhkrutega keema. Seejärel kuumuta segu keskmisel kuumusel ca 1 tund, kuni kondenspiima paksenemiseni. Ongi valmis! (Kui tahad karamellisemat nö ülekeedetud kondenspiima, siis lase kauem keeda)
 

23 detsember 2010

Täidetud munad sulatatud juustuga

Jõuluajal ja sünnipäeva laudades on ikka aegajalt suupisteks täidetuid mune. Minu käsi on sellistel üritustel alati haaranud esimesena täidetud munade järele:) seega mõtlesin et teen endalegi, seekord lihtsalt argipäevaks.

Vaja läheb:
7 keedumuna
4sl ürtidega sulatatud juustu
2sl hapukoort

Koori munad ja lõika pooleks. Uurista välja munakollased. Lisa munakollastele sulatatud juust ning hapukoor ja sega ühtlaseks. Täida tordipritsiga munavalged. Kaunista maitserohelisega.

21 detsember 2010

Hakkliha lasanje

Lasanjed on minu lemmikud nagu Garfield oli hull lasanjede järgi:))) See on lihtsamat sorti lasanje mis valmib hõlpsalt ja kuulub pereliikmete lemmikute hulka. Seekord jätsin seened välja kuigi seened on paljudes minu lemmikutes roogades;) Inspiratsioon siit.

Vaja läheb:
lasanjeplaate
Hakklihakaste:
õli
1 sibul
1 küüs küüslauku
umbes 200g sinki
500g hakkliha
tomatipastat
soola,pipart
Kaste:
50g võid
2sl jahu
piima
soola,pipart
Peale:
tomatit
juustu

Hakklihakastme jaoks kuumutada õli pannil, praadida selles sibul ja küüslauk, lisada hakkliha. Praadimise lõpus lisada tomatipasta ja maitsestada. Hakklihasegu segada tükeldatud singiga. Kastme jaoks sulatada potis või, lisada jahu, kuumutada kergelt ning lisada kuum piim, samal ajal segades (piima lisasin tunde järgi, kui liiga paksuks jäi, lisasin juurde ning kuumutasin uuesti keemiseni) ja maitsestada soola ning pipraga. Ahjuvormi põhi määrida võiga, panna sinna õrn kiht kastet. Siis lasanjeplaadid ning hakklihakaste ja nii kuni ained on otsas. Peale asetada tomativiilud ning katta üleni kastmega, peale riivida juustu ning küpsetada 200kraadises ahjus 20-30min.

18 detsember 2010

Banaanivaht iirisekastmega

Oi kuidas mulle meeldib kui selline magustoit on mind külmkapis ootamas;) ühel päeval hakkasin otsima erinevaid magustoite ja leidsin selle ja seda tehes ma ei pidanud kahetsema. Mina kuulun nende inimeste hulka kellele meeldivad väga banaanid ja see banaanivaht on lihtsalt uskumatult hea. Ning iirisekaste on täpp i-peal. Pruun suhkur teeb selle iirisekastme ikka mõnusalt karamelliseks. Proovige ja te ei kahetse;)

Vaja läheb:
100g pruuni suhkrut
40g magedat võid
5dl külma 35% rõõska koort
4 küpset banaani
sidrunit
riivitud šokolaadi

Pane suhkur, või ja 1.5 dl rõõska koort potti ning kuumuta keskmisel tulel pidevalt segades, kuni suhkur ja või on sulanud. Lase paar minutit podiseda, pidevalt segades, siis tõsta pott tulelt ja lase täielikult jahtuda. Kalla ülejäänud rõõsk koor kannmikserisse. Koori ja tükelda banaanid, lisa mikserisse. Pressi peale sidrunimahla. Püreesta ühtlaseks ja kreemjaks. Nirista veidi iirisekastet iga magustoidupokaali külgedele. Jaota banaanivaht pokaalidesse, nirista peale jälle iirisekastet. Sega kergelt väikese lusikaga, et saada siiruviiruline dessert. Riivi peale šokolaadi ning hoia serveerimiseni jahedas. 

17 detsember 2010

Broilerisupp

Viimasel ajal on supid mulle aina rohkem meeldima hakanud. Algses retseptis küll kirjas et kasutada meemarinaadis broilerit aga kuna poes seda ei olnud siis ostsin jogurti-tilli marinaadis broilerit. Ühe kanamaitselise puljongikuubiku asendasin puravikupuljongiga, väga maitsev supp tuli.

Vaja läheb:
umbes 1,5dl vett
300g jogurti-tilli broilerit
1 sibul (punane)
1 kollane paprika
1 punane paprika
rohelisi türgiube
2dl riisi
2 kanamaitselist puljongikuubikut
100g küüslaugumaitselist toorjuustu


Lase vesi keema, lisa puljongikuubikud ja riis. Pruunista broileriribad pannil koos sibulaga ja lisa potti. Lõika paprikad ribadeks ja kuumuta hetke pannil  niipalju, et need muutuvad poolpehmeks. Lisa paprikad koos ubadega potti. Kui soovid, lisa chillit ja cyrrit oma maitse järgi. Lase tasesel kuumusel keeda umbes 20 minutit. Lõpuks sega juurde toorjuust.

12 detsember 2010

Pärmitaigna pannkoogid

Pühapäeva hommikune unistus on sellised pannkoogid. Nüüd siis tean kuidas saab teha tõeliselt pakse pannkooke. Kogus sobib kolmele inimesele.

Vaja läheb:
25g pärmi
2,5dl hapupiima
4dl nisujahu
1 muna
3sl suhkrut+2tl pärmi vedeldamiseks
1tl vanillisuhkrut
näpuotsaga soola
1sl õli

Vedelda pärm, selleks: murenda pärm tassi ja lisa 2 tl suhkrut, sega kergelt. Umbes 10 minuti pärast on pärm vedeldunud. Sega vedeldunud pärm käesooja hapupiimaga. Seejärel lisa juurde sõelutud jahu, sega ja lase veidi aega rätiku all soojas kohas kerkida. Kerkinud taignale lisa juurde ülejäänud ained, sega ja lase taignal uuesti kerkida soojas kohas. Lõplikult kerkinud taignast küpsetada pannil pannkoogid.
 Allikas: Kokkama Ragnega

11 detsember 2010

Pisikesed lihapirukad

Minu tädi on suur lihapirukate küpsetaja, igakord kui talle sai külla mindud olid lihapirukad laual. Kuid need mis täna valmistasin pigem meenutavad neid väikseid lihapirukaid mis on poelettidel müügil. Ning neid armastasin ka aegaajalt süüa. Nüüd siis võtsin asja ise käsile. Ahjusoojalt on need saiad ikka väga väga maitsvad, viivad lausa keele alla.

Vaja läheb:
25g pärmi
3dl vett
5tl suhkrut
1,5tl soola
umbes 8dl jahu
4sl õli
Täidis:
0,5dl riisi (keetmata kogus)
200g hakkliha
0,5 muna
hakklihamaitseainet
soola,pipart
Peale määrimiseks:
0,5 muna

Pudenda pärm kruusi ja sega see kergelt 3 tl suhkruga. Umbes 5 minuti pärast on pärm vedeldunud. Seejärel lisa vedeldunud pärm käesoojale veele, lisa sool ja järelejäänud 2 tl suhkrut, sega korraks. Vala hulka jahu ning sõtku tainast korralikult. Kõige lõpuks lisa tainale õli ning sõtku veel korraks läbi. Valmis tainale puista peale kergelt jahu, kata rätikuga ning jäta tainas kerkima umbes pooleks tunniks. Täidise jaoks keeda riis pehmeks. Keeda ka hakkliha kergelt läbi, kuni roosaka värvuse kadumiseni (keedetuna jääb hakkliha mahlasem). Sega kokku keedetud riis ja hakkliha, lisa hulka muna ning maitsesta. Kerkinud tainas rulli jahusel pinnal lahti ristkülikuks. Aseta pikkitainast äärele täidist ning keera rulli vorstiks niipalju, et täidis peituks tainasse. Lõika noaga tainaäär katki ning korda sama tegevust seni, kuni tainas ja täidis otsa saavad. Meisterdatud vorstid lõika umbes 2 cm laiusteks juppideks ning aseta ahjuplaadile. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 175 kraadises ahjus seni, kuni pirukad on pealt kuldsed.
 Allikas: Kokkama Ragnega

09 detsember 2010

Kalapulgavorm

Erinevad vormiroad on minu lemmikud, miks siis mitte lisada vormirooga ka teada tuntud kalapulki. Väga kiirelt valmiv toit, lihtsamalt saab selle valmis kui kasutada külmutatud kartulikuubikuid ja sibulat nagu algses retseptis, kuid mulle selline variant kuidagi ei sobi, seega ikka kasutasin tavalisi kartuleid, koorisin ja tükeldasin koos sibulaga. Samuti algses retseptis toodud kalapulkade hulka soovitan kahekordistada, kuna üks pakk on suure ahjuvormi kohta liiga vähe.

Vaja läheb:
500g hakitud kartulit
1 suur sibul
2dl 35% rõõska koort
soola
pipart
tilli
250g kalapulki (kui suur ahjuvorm siis 500g kalapulki)
1sl võid
2dl riivitud juustu

Määri lai ahjuvorm võiga, lisa sibula-kartulikuubikud ja rõõsk koor. Maitsesta soola, pipra ja tilliga. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 40 minutit. Prae samal ajal kalapulgad vastavalt pakendi juhistele. Aseta praetud kalapulgad kartulivormile ja puista peale riivitud juustu. Küpseta ahju ülaosas veel 5 minutit, kuni juust sulab ja pruunistub kergelt. Kaunista tilliga ja serveeri värske salatiga.

Gin toonikuga

Jook sobib eelkõige jääkülmalt ja koos jääkuubikutega. Vajadusel võib lisada laimi. Minule isiklikult laim meeldib selle kokteili sees. Suvisel ajal on see jook eriti jahutav;)

Vaja läheb:
4cl Gini 
toonikut
jääkuubikuid
vajadusel laimi

Tasub proovimist:)))

06 detsember 2010

Piparmündine kakao

Väljas on juba külmad ilmad ja kohe tekib isu kuumade jookide järele. Täna kohe tuli mõte teha kuuma kakaod. Seega sain inspiratsiooni siit. Mõnus piparmündine kakao võiks olla igaõhtune kaaslane, kuid siiski igapäevaselt peaks väheke lahjemaid jooke jooma:) kuna kakao on piisavalt magus ja rammus jook.

Vaja läheb:
1 tass piima
1 piparmündi teekott
1tl mett
1tl vanillisuhkrut
3tl kakaopulbrit
1tl kaneeli
vahukoor

Vala piim kaussi, pane juurde teekott, lisa kuivained ja kuumuta. Aeg-ajalt tuleks segada, et piim põhja ei kõrbeks. Sega juurde ka mesi. Kui jook on paraja kuumusega, võta välja teepakk ja vala kakao tassi. Kaunista pealt vahukoorega.

04 detsember 2010

Kiire kanapilaff

Vanasti ei söönud ma üldse riisi, kuid mida vanemaks saan seda rohkem on mulle riis toidu sees meeldima hakanud. Seega otsisingi retsepti kus oleks riis sees. Ning samas kerge ja lihtne toit, mis ei muuda kõhus olemist raskeks. Toit tuli välja uskumatult hea, isegi parem kui lootsin. Soovitan kõigile riisi sõpradele ja pilaffi armatajatele;)

Vaja läheb:
2,5dl pikateralist riisi
500g kanafileed
2sl õli
2 porgandit
2 sibulat
1 kollane või punane paprika
0,5-1dl tomatipastat
5dl kuuma kanapuljongit
3-4sl hakitud värsket tilli
sool
musta pipart

Keeda riis soolases vees. Lõika kanafileed väikesteks kuubikuteks ning pruunista pannil kuumas õlis. Viiluta porgandid õhukeselt, haki sibulad ja paprikakaun. Lisa kanatükkide juurde ning kuumuta paar minutit. Lisa tomatipasta, maitsesta soola-pipraga. Vala peale kuum puljong ning hauta aeg-ajalt segades 15-20 minutit, kuni kanaliha on pehme. Lõpus sega hulka keedetud riis ja hakitud till ning hauta paar minutit üheskoos. Vajadusel maitsesta veel soola-pipraga. 

02 detsember 2010

Klassikalised vahvlid

Polnud juba nii ammu vahvleid söönud, seega tahtsin neid juba kaua aega tagasi teha. Kuna masinat polnud siis ei saanud ka neid valmistada. Nüüd siis sain Saksamaalt uhke masina mis mõeldud paksude vahvlite tegemiseks. Eestis pole selliseid müügis näinud. Need vahvlid on väga maitsvad, kuid kindlasti kohe soojalt süües, järgmisel päeval kui nad jahtunud on siis pole nad pooltki nii head.

Vaja läheb:
300g jahu
10g küpsetuspulbrit
75g suhkrut
näpuotsaga soola
100g sulatatud võid
2 muna
0,5l piima

Sega jahu küpsetuspulbriga, seejärel lisa suhkur ja sool. Ning siis sulatatud või ja munad. Lõpuks lisa järkjärgult segades piim. Sega tainas ning jäta tunniks ajaks seisma.

01 detsember 2010

Rukkileivake kiluga

Sõprade või tuttavate küllatulekuks on mõnus valmistada hõrgutavaid suupisteid, eriti hästi sobib see kilu suupiste napsu kõrvale. Seekord siis tuli mõte valmistada midagi kilust, kuna kilu ja muna sobivad vaieldamatult hästi kokku siis sündiski täpselt selline suupiste;)

Vaja läheb:
hagari leivake
kilufilee
till
Munavõie:
5 muna
2sl pehmet võid
2sl majoneesi
soola

Keeda munad, jahuta. Sega kokku munavõi komponendid. Poolita hagari leivakese viilud. Kanna tordipritsist leivale munavõie, peale aseta rulli keeratud kilufilee, kaunistuseks värsket tilli.