30 jaanuar 2011

Mustikapannkoogid

Aegajalt on mõnus pühapäeva hommikuti pannkooke küpsetada, et aga see liiga tüütavaks ei muutuks, ei tee ma neid iga pühapäev. Vaid siis kui tuleb isu jälle maitsvate pannkookide järele. Retsept pärineb nami-namist.

Vaja läheb:
3dl nisujahu
2tl küpsetuspulbrit
1tl soola
2sl suhkrut
1tl vanillisuhkrut
3dl piima
1 muna
2sl sulatatud võid
100g mustikaid (võivad olla ka külmutatud)
Serveerimiseks:
vahtrasiirupit või vedelat mett

Sega kausis jahu, küpsetuspulber, sool ja suhkur. Sega teises kausis piim, muna ja sulatatud või. Lisa kuivainesegu hulka ning sega ühtlaseks. Maitsesta vanillisuhkruga. Tõsta pannile väikese kulbiga tainast ja puista peale mustikaid.  Küpseta nõrgal tulel mõlemalt poolt kuldseks. Serveeri vahtrasiirupi või vedela meega.

29 jaanuar 2011

Popina sidrunikeeks valge šokolaadi glasuuriga

Huvitav keeks, mille leidsin nami-namist. Polnud varem sellist kooslust näinud ja otsustasin proovida. Hapu sidrun ja magus šokolaad sobivad vägagi hästi kokku. Glasuur viib lausa keele alla;)

Vaja läheb:
65g pehmet toasooja võid
135g suhkrut
2 keskmise suurusega muna
135g nisujahu
1,5tl küpsetuspulbrit
2 vahatamata sidrunit (peenelt riivitud koor ja pressitud mahl)
Valge šokolaadi glasuur:
150g hakitud šokolaadi + veidi riivitud šokolaadi
0.75dl 35% rõõska koort

Pane või ja suhkur kaussi ning klopi mikseriga ühtlaseks. Lisa munad ning vahusta veel paar minutit, kuni tainas on hele ja kohev. Sega õrnalt juurde jahu ja küpsetuspulber. Viimasena lisa sidrunikoor ja -mahl. Kalla tainas võitatud ja küpsetuspaberiga vooderdatud 17x9 cm keeksivormi. Küpseta 170-kraadises ahjus 25 minutit. Valmis keeks on kuldne ja sõrmega katsudes veidi vetruv. Võta keeks ahjust välja ja lase jahtuda. Valmista šokolaadiglasuur. Pane hakitud valge šokolaad kaussi. Kuumuta rõõsk koor tasakesi keemiseni, siis kalla hakitud šokolaadi hulka ja sega ühtlaseks. Lase paar minutit jahtuda, siis pane 15 minutiks külmkappi, et glasuur veidi pakseneks.  Määri šokolaadiglasuuri koogile, puista peale veidi riivitud šokolaadi. 

27 jaanuar 2011

Suitsujuustu- porgandisalat

Lihtne salat kergeks vahepalaks. Soolaga ei maksa selle salati puhul liialdada, kuna suitsujuust on juba niigi soolane. Kuna poes oli ainult viilutatud suitsujuust, siis hetkel kasutasin seda.

Vaja läheb:
150g suitsujuustu (väikeste kuubikutena)
porgandit (jämeda riiviga riivitult, koguseliselt sama palju kui juustu)
majoneesi
soola

Kõik kokku segada ja lasta veidi maitsetel ühtlustuda.

26 jaanuar 2011

Suitsukana-klimbisupp

Esimest korda elus tegin ise klimpe, kuid tulid väga head. Sulatatud juust teeb klimbid veelgi paremaks nii maitse kui ka tekstuuri poolest. Mmm see supp viib lausa keele alla.

Vaja läheb:
5 kartulit
3 väiksemat porgandit
2 suitsukana koiba
1 sibul
1 küüslauguküüs
2 puljongikuubikut
soola, pipart
tilli

Klimbid:
2 muna
3dl jahu
1,5sl sulatatud võid
3sl sulatatud juustu
veidi piima u. 50ml.
soola

Tükeldatud porgand, sibul, küüslauk passeerida potipõhjas, valada peale umbes 1,25l vett ja ajada keema. Lisada tükeldatud kartul. Kanakoiva küljest võtta liha ja tükeldada ning lisada supile. Klimbitaigna jaoks kloppida munad lahti ja segada teised ained juurde. Kui ei soovi sulatatud juustu panna, lisada lihtsalt veidi rohkem piima(150ml). Aga sulajuustuga jäid klimbid väga mõnusad. Kui liha on supile sisse pandud, teha ka klimbid. Lusikas kasta supivedelikku ja märja lusikaga võtta kausi äärest poole teelusika suurune klimp ning hoida niikaua lusikat supis, kuni klimp tuleb lusika küljest lahti. Klimbid on valmis, kui tõusevad pinnale. Supp maitsestada tilli, soola ja pipraga.
Allikas: Kokkamine

23 jaanuar 2011

Kakaokook

Kohe kui seda retsepti nägin olin kindel et ühel päeval seda kooki kindlasti teen. Nii see päev kätte jõudiski ja kook on tõeliselt hõrgutav maiuspala, üsnagi magus kook kuid hapukoor koogi vahel muudab koogi mahedamaks. Kook on parim järgmisel päeval, öö läbi külmkapis seisnuna maitseb kook veelgi paremini.

Vaja läheb:
Põhjad:
1.5dl kakaopulbrit
2dl suhkrut
5dl jahu
2tl soodat
2,5dl jogurtimajoneesi
2,5dl vett
1tl vanillisuhkrut

Vahele:
300g hapukoort
 
Peale:
3sl kakaopulbrit
1dl suhkrut
0,5dl piima
40g võid
1tl vanillisuhkrut

Kausis segada jahu, kakaopulber, suhkur, sooda. Lisada majonees, vanillisuhkur ja vesi ning segada kõik läbi. Jagada taigen kaheks ja küpsetada kaks 24 cm diameetriga koogipõhja 25 minutit 175 kraadi juures, võib ka teha ahjuplaadil ühe suure, siis küpsetada u.30min 175 kraadi juures ning pärast lõigata see pooleks. Ühe kihi peale määrida hapukoor ning tõsta teine kiht peale. Glasuuri jaoks segada paksupõhjalises potis kakaopulber, või, piim ja suhkur. Lasta keema tõusta ning keeta 3 minutit, lasta jahtuda ka 3-5min, kuni see paksemaks läinud ning siis lisada vanillisuhkur ning katta selle massiga kook. Kook asetada mõneks tunniks külmkappi.

22 jaanuar 2011

Spagetivorm hakkliha ja peekoniga

Üks kiirelt valmiv vormiroog, seda vormirooga olen teinud juba elus vähemalt viis korda, sest see valmib kiirelt ja lisaks sellele on ka väga maitsev.

Vaja läheb:
300g spagette
1 pakk (110g) peekonit
400g hakkliha
100g riivjuustu
1,5dl ketšupit
2tl pitsamaitseainet
sool, pipar

Pane spagetid soolakasse vette keema. Lõika peekon ribadeks ning pruunista sügaval kuival pannil. Lisa hakkliha ja pruunista samuti. Maitsesta pitsamaitseaine, soola ja pipraga. Sega hulka ketšup või tomatikaste ja lõpuks nõrutatud spagetid. Kalla segu võitatud ahjuvormi ning puista üle riivjuustuga. Küpseta ahjus 200° juures 20 minutit või kuni juust on sulanud ja kauni pruunika jume saanud.





















21 jaanuar 2011

Tuunikalapitsa

Pitsa mis maitseb paremini pigem külmalt kui soojalt. Laiskusest kasutasin valmis pitsapõhjapulbrit, kuid siiski soovitan pitsapõhi ise teha. Seega järgmine kord teen nii nagu kord ja kohus;)

Vaja läheb:
Põhi:
0,5 pakki kuivpärmi

200 g nisujahu

100 g täistera nisujahu

2 dl sooja vett

2 spl oliivõli

soola
 

Kaste:
1 sibul 

1 porgand 

1/4 paprikat (võib ka rohkem) 

1 suur küüslauguküüs  

1 purk purustatud tomateid (400g) 

soola, pipart, vajadusel suhkrut 

pitsamaitseainet 

oliiviõli


Peale:
1 karp e.185 g tuunikala suured tükid vees 

musti oliive

riivitud juustu

Sega pärm ja sool jahusse. Vala juurde vesi ning õli ja sõtku korralikult läbi. Taigen peab jääma sitke ja pehme. Lase rätiku all soojas kohas umbes pool tundi kerkida. Kastme jaoks kuumuta pannil õli. Hauta selles hakitud sibul, riivitud porgand ja paprikatükid. Lisa tomatid ja hauta tasesel tulel veel mõned minutid kuni kaste pakseneb. Lisa hulka küüslauk ja maitsesta. Rulli tainas õhukeseks ja vormi sellest üks suur või tee sellest väiksed kettad. Tõsta põhi õlitatud ahjupannile. Kata põhi tomatiseguga. Puista peale tuunikala, oliivid ning riivitud juustu. Küpseta eelkuumutatud ahjus 250* juures 10-15 minutit.
Allikas: Köögitoimkond

17 jaanuar 2011

Trühvlitort

Vanaema 80. juubeli puhuks sai valmistatud trühvlitort, minu enda suur lemmik, vanasti mäletan kui sai poes käidud siis ikka sai tihedamini trühvlitorti ostetud. Nüüdseks olin juba maitse unustanud, kuid maitse meenus kiirelt kui torti proovisin;) hea ja rammus tort, mis kustutab kiirelt magusaisu.
 
Vaja läheb:
Biskviit (22-24cm vorm):
4 muna

1,5 dl suhkrut

1 dl nisujahu

1 dl kartulitärklist

1 tl küpsetuspulbrit

 
hiljem immutamiseks piima või kompotivedelikku

Võikreem:

300g võid

150g kondenspiima

1,5 dl tuhksuhkrut

2 sl kakaopulbrit

rummi


Purukate:

1 dl tuhksuhkrut

2 sl kakaod

tsipa vett

Biskviidi tegemiseks tuleb munad suhkruga vahtu lüüa- tugevaks helekollaseks vahuks. Kuivained segada omavahel ja siis sõeluda munavahu hulka. Kõik omavahel ettevaatlikult ära segada ja valada küpsetuspaberiga voodertatud vormi. Küpsetada 200 kraadi juures umbes 25 minuti, kuni biskviit on helepruun. Tõsta ahjust välja, lasta veidi aega jahtuda, siis eemaldada vormist ja lasta täielikult jahtuda. 
 
Kreemi tegemiseks peavad kõik komponendid olema toasoojad. Kui nad seda ei ole, siis ei moodustu kreem nii ühtlaselt. Ja kreemi tegemises muud kunsti ei olegi, kui kõik komponendid omavahel segada, soovitatavalt mikseriga vahustades, siis jääb kreem õhulisem. 
 
Purukatte tegemiseks segada tuhksuhkur ja kakao, siis lisada ettevaatlikult vesi ja massi segada, kuni see moodustab puru. 
 
Tordi kokkupanemiseks lõigata biskviit kolmeks kihiks ning võikreem jaotada samuti kolmeks. Asetada esimene biskviidikiht alusele, immutada korralikult vedelikuga ja määrida peale esimene kolmandik kreemi. Seejärel asetada peale teine kiht ja määrida peale teine kiht kreemi. Viimaseks asetada peale kolmas kiht ning määrida kreem peale ja külgedele. Tort peab pealt ja külgedelt korralikult kreemine olema, siis jääb puru ilusti külge. Seejärel võttagi tehtud puru ja katta sellega tort- nii pealt kui külgedelt. Ja kaunistada vastavalt soovile. Tordil lasta vähemalt üleöö külmas maitsestuda!
 

07 jaanuar 2011

Vahvlid

Kuna kodus oli jäätist siis tuli mõte teha vahvleid kuhu saab jäätist sisse panna ja kuna kõik vajalikud komponendid olid olemas vahvlite küpsetamise jaoks, siis seega sai masin tööle pandud ja maitsvad vahvlid valmisid kiirelt;)

Vaja läheb:
150-200g võid (82%)
100g suhkrut
3 muna
200g jahu

Vahusta sulatatud või suhkruga, lisa edasi vahustades ükshaaval munad ja sega juurde jahu. Vajadusel lisa vett. Tainas peab tulema parajalt vedel, et seda lusikaga vahvlimasina peale kenasti laiali saaks ajada. Tainas ongi valmis ja võib küpsetama hakata! Keera küpsenud vahvlilehed kuumalt rulli. Kui soovid võimalikult krõbedaid vahvleid, siis pane teiste vahvlite juurde alles siis kui vahvel on jahtunud.
 

02 jaanuar 2011

Kräsupeakook

Aastavahetuseks oli meil plaanis minna tuttavate juurde ja nagu ikka siis mina pidin tegema magusa toidu. Ning mõtlesin et miks mitte teha kräsupeakooki, algse retsepti leidsin nami-namist. Kuid omaltpoolt lisasin kirsse ja alumist põhja immutasin purustatud banaaniga, tahtsin et kook tuleks mahlane ning mitte kuiv, sest olen söönud sellist kräsupeakooki kus koogipõhi on liiga kuiv ja seega ei tahtnud oma koogi puhul sellega riskida. Kook tuli väga hea täpselt selline nagu soovisin.

Vaja läheb:
Põhjad:
4 suurt muna
4dl suhkrut
6dl nisujahu

1tl söögisoodat
400g paksemat hapukoort

3sl kakaopulbrit ühte kaussi lisamiseks
Vahele:
1 banaan
1kg hapukoort
peale kivideta kirsse
Glasuur:
100g võid
2sl rõõska koort
3sl suhkrut

2sl kakaopulbrit

Esmalt valmista tainas: Sega munad, suhkur, jahu, sooda ja hapukoor omavahel. Jaota tainas kahte kaussi ning lisa ühele tainaportsule kakaopulber. Vala pruun tainas väiksemale ahjuplaadile või kandilisse ahjuvormi. Vala hele tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta mõlemat koogipõhja 180kraadises ahjus umbes 25 minutit, kuni koogi sisse torgatud puutikk puhtaks jääb. Kui koogipõhjad on küpsenud, siis lõika hele põhi kuubikuteks. Sega heledad koogikuubikud hapukoorega. Aseta tume koogipõhi tordialusele, määri sellele purustatud banaan ja kata tordikuubiku-hapukoore seguga. Aseta peale kirsid. Glasuuri valmistamiseks sulata potis või, sega juurde rõõsk koor, kakaopulber ja suhkur. Sega ühtlaseks ja lase veidi jahtuda. Nirista glasuur tordile. Enne serveerimist lase koogil umbes 12 tundi külmkapis seista.