20 mai 2011

Taevalik šokolaadikook

Šokolaadikook kus ei ole jahu kasutatud, see teeb sellest koogist tõelise maiuse, mõnusalt niiske sisu mis viib keele alla. See et kook jahtumisel veidi praguneb ja alla vajub, on täiesti normaalne, sest just nii peabki selle koogiga juhtuma. Retsept pärineb Nigella kogumikust.

Vaja läheb:
250g tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaod)
125g magedat võid
6 muna: 2 tervikuna, 4 eraldatud 
175g tuhksuhkrut
Vahukoorekate:
500ml vahukoort
1tl vanilliessentsi
natuke rummiessentsi
0,5 tl magustamata kakaopulbrit 

Kuumuta ahi 180 kraadini. Vooderda 22 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga. Sulata šokolaad veevannil või mikrolaineahjus ja lase pehmel võil sulada soojas šokolaadis. Löö kaussi 2 muna tervikuna ja lisa neile samuti 4 eraldatud munakollast, lisa ka 75g tuhksuhkrut, vahusta munakollased koos suhkruga kohevaks vahuks, seejärel lisa õrnalt šokolaadisegu. Teises kausis vahusta eraldatud munavalged, kuni segu hakkab vaikselt tihenema, seejärel lisa lusikatäite haaval 100g tuhksuhkrut ja vahusta seni kuni segu on tihke. Lõpuks sega vahustatud munavalged ettevaatlikult muna-šokolaadisegule alt üles tõstes, et õhk välja ei läheks. Siis vala kogu mass koogivormi ja küpseta 35-40 minutit kuni kook on tõusnud ja veidi pragunenud. Tõsta kook jahtuma, kui kook on jahtunud eemalda ettevaatlikult koogivorm, et mitte kooki lõhkuda. Kõige lõpuks vahusta vahukoor tihkeks vahuks, lisa vanilliessents ja rummiessents ja sega kergelt läbi. Lisa vahukoor koogi peale, seda on hõlbus teha kuna kook on keskelt veidi alla vajunud, peale raputa kakaopulbrit.

19 mai 2011

Tomatine kanapada

Järjekordne argitoit mis valmib kiirelt ja on maitsev. Sobib suurepäraselt koos riisiga, kuid usun et sobib samuti ka pastaga väga hästi. Retsept pärineb siit.

Vaja läheb:
2-3 kanafileed
1 sibul
1 paprika
1 purk purustatud tomateid (400g)
2dl puljongit
2sl tomatipüreed
100g šampinjone
1tl tüümiani
musta pipart
soola

Lõika kanafilee kuubikuteks. Haki sibul ning tükelda paprika. Pane potti või suurde panni purustatud tomatid, puljong ja tomatipüree, kuumuta keemiseni. Lisa kanatükid, sibul, paprika, viilutatud seened ning tüümian. Sega ja hauta kaane all keskmisel tulel 30 minutit. Maitsesta soola ja pipraga.

17 mai 2011

Kartulisalat

Nii naljakas kui see ka ei ole pean tõdema et minu elu esimene kartulisalat mille valmistasin ise. Kuid väga hea tuli ja meeldis mulle väga. Sellest kogusest mis mina tegin saab ühe suuremat sorti kausitäie salatit. Kui aga seda salatit sünnipäevaks teha siis peaks kindlasti kogust kahekordistama. Retsept pärineb siit.

Vaja läheb:
6 keedetud kartulit
2 keedetud porgandit
3 marineeritud kurki
0,75 värsket kurki
4sl konservherneid
200g vorsti
1 sibul
3 keedumuna
2sl värsket tilli
250g majoneesi
250g hapukoort
soola

Keeda pestud koorimata kartulid ja porgandid pehmeks. Mune keeda kaua. u 10 minutit. Koori ja haki sibul. Keedetud ja kooritud kartulid ja porgandid  tükelda kuubikuteks. Samuti kurgid väiksemateks kuubikuteks. Haki keedetud munad. Lõika ka vorst kuubikuteks ning samuti lisa ka konservherned. Lõpuks lisa ka hakitud värske till. Valmista hapukoorest ja majoneesist salatikaste, maitsesta see soolaga. Sega kõik salatikomponendid omavahel ja seejärel salatikastmega.

11 mai 2011

Viinerikaste kartulipudruga

Mul kohe tuli isu koduse toidu järele ja leidsin selle lihtsa retsepti, pean tõdema et väga hea toit. Ja mis mulle eriti meeldis et kartulipuder tuleb sama keeduveega kus kartuleid keedeti maitsvam kui näiteks piimaga tehtult. Seega edaspidi toimin samamoodi kui kartuliputru teen.

Vaja läheb:
Viinerikaste:
500g viinereid
1 väike sibul
1 karp toorjuustu
350ml piima
puljongimaitseainet või soola
pipart
maitserohelist
Kartulipuder:
2kg kartuleid
50-100g võid
vajadusel soola

Viinerid viilutada ning pruunistada pannil. Lisada sibul lasta kuldseks praadida. Lisada piim, toorjuust ja maitseained. Kuumutada. Ning lõpus segada juurde ka maitseroheline.
Kartulipudru jaoks keeda kartulid soolases vees pehmeks. Keedetud kartulid kurnata. Kartulid tampida pudruks. Lisan umbes 300-450 ml keeduvett mille sain keedetud kartulite kurnamisel ja lõpuks lisan ka või. Kõige lõpuks segan ained omavahel elektrimikseriga omavahel läbi ja valmis ta ongi.

06 mai 2011

Kana ja magusa maisi supp

Supp mis valmib kiirelt. Sobib valmistamiseks siis kui aega napib.

Vaja läheb:
1sl õli
3 viilu peekonit
1 väike sibul
430g maisiteri
7,5dl kanapuljongit
2 kanakintsufileed
2sl värsket tilli

Kuumuta õli suures potis ja prae hakitud peekonit ja peenestatud sibulat keskmisel tulel 5 minutit või kuni sibul on pehme. Lisa mais ja puljong. Lase keema, vähenda kuumust ja lase podiseda 5 minutit. Lisa suupärasteks tükkideks lõigatud kanaliha ja hakitud till ning lase podiseda veel 5-10 minutit või kuni liha on pehme. Maitsesta ja serveeri.

05 mai 2011

Kümne minuti kook

Kook vajab aega imbumiseks, võid selle juba kasvõi eelmisel päeval valmis teha. Immutamiseks on kõige parem kasutada täisõunamahla. Ma vahel kohe olen nii laisk, et kasutan valmis biskviiti ja nagu koogi nimigi ütleb valmib seepärast ka kook tõeliselt kiiresti. Kook mida saab pakkuda näiteks ootamatutele külalistele.

Vaja läheb:
1 hele biskviitpõhi (Hagar)
1 purk salvesti õunakastet või õunapüreed
0,5 purki pähklikreemi (nutella, nussa vms)
3dl õunamahla
Kaunistamiseks: kookoshelbeid

Immuta üks kiht koogipõhjast õunamahlaga ja kata poole õunakastmega. Tõsta peale teine kiht ja tee samuti nagu esimesega. Tõsta peale kolmas kiht, immuta ka seda mahlaga ning kata kook pealt ja külgedelt pähklikreemiga. Lase vähemalt paar tundi enne serveerimist imbuda.

01 mai 2011

Šokolaadipannkoogid

Kohevad Ameerikast pärit pannkoogid, milles leidub üllatusena ka mõrušokolaadi. Serveeri soojalt koos vanillijäätisega.

Vaja läheb:
4dl jahu
0,5dl suhkrut
1sl küpsetuspulbrit
0,5tl soola
2dl kohvikoort
1dl piima
2 muna
2tl vanillsuhkrut
2sl sulatatud võid
1sl õli
50g tumedat šokolaadi
Serveerimiseks:
vanillijäätist

Sega jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool. Lisa kohvikoor, piim, munad, vanillsuhkur, sulavõi ja õli. Lõpuks sega juurde hakitud šokolaad. Küpseta väikesed kuldsed pannkoogid ja serveeri vanillijäätisega.