28 august 2012

Suitsujuustusupp kanaga

Üks juustune supp sobib väga hästi peaaegu sügisesse õhtusse, sest ilmad on juba päris külmavõitu. Mõnusalt kreemjas ja maitsev supp maitseb usun et kõikidele, suppi serveeri suitsukanatükkidega ja kõrvale paku krõbedat seemnesaia. Kogus on mõeldud 4-le sööjale. Retsept pärineb siit.

Vaja läheb:
1 sibul
1 porgand
1 kartul
1sl võid
1 l köögiviljapuljongit
150g suitsujuustu
serveerimiseks suitsukana

Haki sibul ja pruunista võis, seejärel lisa tükeldatud porgand ja kartul. Vala peale puljong, keeda kuni köögiviljad on pehmed. Sega hulka tükeldatud suitsujuust. Püreesta supp ühtlaseks. Serveerimisel tõsta kausi põhja tükeldatud suitsukanatükid ja vala peale suitsujuustusupp.

27 august 2012

Penne juustu-tomatikastmes

Suvisel tomatihooajal valmista seda rooga värskete kodumaiste tomatitega, muul ajal kasuta konservi. Tšillipiprad lisavad pastaroale mõnusat teravust, kuid ilmtingimata neid kasutama ei pea. Mina jätsin tšillipiprad seekord välja.

Vaja läheb:
400g pennet
Juustu-tomatikaste:
100-200g sealiha
1 sibul
2 küüslauguküünt
2sl võid
1 purk (400g) purustatud tomateid või
500g värskeid tomateid
2 väikest tšillikauna
värsket peterselli
200g riivitud juustu
soola
musta pipart

Lõika liha ribadeks. Koori ja tükelda sibul, viiluta küüslauk. Keeda pennet rohkes soolakas vees 5 minutit. Sulata pannil või ja pruunista selles liha. Lisa sibul ja küüslauk, mõne aja pärast ka tomatikonserv või kooritud-tükeldatud värsked tomatid ning poolitatud-puhastatud tšillikaunad. Sega läbi ning maitsesta soola-pipraga, hauta madalal kuumusel 5-10 minutit. Nõruta pasta, kalla kastme hulka ja sega korralikult. Hauta tasakesi, kuni pasta on pehme. Tükelda petersell ja lisa koos riivjuustuga potti, sega läbi. Soovi korral võta tšillid enne serveerimist potist välja.

26 august 2012

Vanaema kohevad pannkoogid


Retsept pärineb ühelt armsalt vanaemalt, kes tegi kohevaid pannkooke munakollast ja -valget eraldi vahustades. Kogus on mõeldud 4- le sööjale. Serveerimiseks sobib vanillijäätis, moos või suhkur.

Vaja läheb:
4 muna
4sl suhkrut
1 l keefirit või hapupiima
1tl soola
6dl nisujahu
1tl söögisoodat
praadimiseks võid või õli

Eralda munakollased ja -valged. Klopi rebud suhkruga lahti, lisa keefir või hapupiim, sool ja vähehaaval ka söögisoodaga segatud jahu. Vahusta eraldi munavalged ning lisa tainale, tõsta ettevaatlikult segamini. Küpseta väikesed pannkoogid, serveeri jäätise, moosi või suhkruga.

24 august 2012

Suvikõrvitsa-šokolaadikeeks


Minu kõige maitsvam keeks üldse. See keeks on küll kõige suurem tähelend minu keekside maailmas. Suvikõrvits teeb keeksi mõnusalt mahlaseks, keeks jääb seest mõnusalt niiske ja sulab lausa suus. Tõesti üks minu suuri lemmikuid, suvikõrvitsa maitset ei ole keeksis üldse tunda. Keeksi võib kaunistada ka glasuuriga, kuid kuna ta tuli niigi magus siis lihtsalt raputasin peale tuhksuhkrut. Kuna mul puudus kodus riivsai siis panin riivsaia asemel kookoshelbeid :)

Vaja läheb:
2 muna
3dl suhkrut
2dl päevalille- või rapsiõli
5dl riivitud suvikõrvitsat
3dl jahu
0,5tl soodat
1tl küpsetuspulbrit
1tl vanillsuhkrut
4sl kakaod
2dl jämedalt hakitud pistaatsiapähkleid

Vispelda munad koos suhkru ja õliga vahule, sega juurde riivitud suvikõrvits. Ühenda jahu, sooda, küpsetuspulber, vanillsuhkur ja kakao omavahel ning sega taina hulka. Lisa ka hakitud pähklid. Vala tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud piklikku või ümmargusse auguga keeksivormi. Küpseta 175 kraadises ahjus 45 minutit. Lase keeksil veidi vormis jahtuda ja kummuta siis välja. Aseta vorm kummuli peale ja jahuta lõplikult. Sõelu keeksile tuhksuhkrut.

22 august 2012

Mustasõstra-porgandipüree

Uskumatu aga tõsi, kuid olen viimasel ajal isegi hoidiseid teinud, suvised marjad ju tuleb kuidagi säilitada, et neid saaks ka talvel mekkida. Siit siis ka minu esmakordne katsetus, mis tuli muide väga hea ja maitsev välja.

Vaja läheb:
1kg musti sõstraid
1kg porgandeid
400-500g suhkrut
2 klaasi vett

Tükelda puhastatud porgandid ja keeda väheses vees pehmeks. Püreesta porgandid saumikseriga või aja läbi hakklihamasina. Lisa suhkur ja keeda koos keeduleemega 15 minutit. Püreesta mustad sõstrad toorelt ja lisa porgandipüreele. Keeda ägedal tulel pidevalt segades 5-10 minutit. Tõsta püree ettevalmistatud purkidesse, sulge õhukindlalt ja jahuta. Säilita jahedas.

21 august 2012

Mustasõstra-vesihoidis

  • Pane mustad sõstrad laiema kaelaga pudelisse või purki, koputa vastu lauda, et sisu rohkem kokku vajuks.
  • Tervetele marjadele vala peale puhas allikavesi, eelnevalt läbikeedetud ja jahutatud vesi või pudelites müüdav vesi.
  • Sulge pudelid või purgid õhukindlalt ja säilita pimedas jahedas kohas.
  • Tarvita vesihoidised ära 6 kuu jooksul kissellide, toorsalatite, pirukate ja kookide tegemiseks või toorelt söömiseks.