05 veebruar 2013

Kaneelilõõts ehk rebitav kaneelisai

Appiiii kui maitsev see ikka on, tõeline hõrgutis mis kaob imekiirelt. Klaas külma piima ja kõrvale kaneelilõõts...mmm kui hea. Retsepti sain siit.

Vaja läheb:
Tainas: 
5,5dl jahu
0,5dl suhkrut
2tl kuivpärmi
0,5tl soola
60g võid
0,6dl piima
0,5dl vett
2 muna
1tl vanilliekstrakti  
Täidis: 
2dl suhkrut
2tl kaneeli
0,5tl muskaati
60g võid

Taigna jaoks sega suures kausis kokku 4 dl jahu, suhkur, pärm ja sool. Klopi teises kausis lahti munad. Kuumuta väikses potis piima ja võitükke seni, kuni või on sulanud. Tõsta pott tulelt ja vala juurde vesi ja vanilliekstrakt, sega ning lase veidi jahtuda. Vala vedelik jahusegu hulka ja sega, seejärel lisa munad ja ülejäänud jahu ning sega kuni tainas on ühtlane. Tainas jääbki selline kleepuvat sorti. Pane tainapall suurde õlitatud kaussi toidukille ja rätiku alla ja jäta tunniks sooja kohta kerkima. Kuni tainas kerkib, valmista täidis- selleks sega kokku suhkur, kaneel ja muskaat. Sulata või ja lase sellel isegi veidi pruunistuda. Kerkinud tainasse sõtku umbes 2 supilusikatäit jahu ja lase 5 minutit kerkida. Seejärel rulli tainas kergelt jahusel laual õhukeseks ja ristkülikukujuliseks. Seejärel pintselda tainas üle sulavõiga ja puista peale kaneelisegu. Lõika tainas noaga kuueks pikaks ribaks ja tõsta üksteise peale ning see kuhi lõika omakorda kuueks ruuduks. Nüüd on Sul kuus kuhja, mis tuleb võitatud keeksivormi laduda nagu raamatulehed. Lase siis saial vormis veel 30- 45 minutit rätiku all kerkida ja küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures 30- 35 minutit. Lase saial vormis 30 minutit jahtuda ja eemalda seejärel vormist ning serveeri. Parim on see tegemise päeval.

04 veebruar 2013

Kreemjas suitsukanapasta

Mõnusalt rammus ja kreemja tekstuuriga pasta on toitev ja valmib kiiresti. Lisanditega saab pasta maitset põnevamaks muuta. Retsept pärineb siit.

Vaja läheb:
200g šampinjone
250g suitsukana
8 päikesekuivatatud tomatit
250ml kohvikoort
200g pastat
4 sl tomati- ja/või tšillilisandiga toorjuustu
soovi korral maitsestamiseks näpuotsatäis soola

Pese ja viiluta šampinjonid ning prae šampinjone 5 minutit, lisa hakitud kana ja päikesekuivatatud tomat ning prae veel paar minutit. Vala pannile kohvikoor ja lisa toorjuust. Ning kuumuta kastet segades, kuni see tõuseb keema ja toorjuust on sulanud. Kui vaja, siis võid kastet maitsestada soolaga. Keeda ja kurna pasta ning vala kaste pastale ja sega läbi, serveeri kohe.

03 veebruar 2013

Maisijahu ja hapukoorega pannkoogid

On jällegi käes pühapäev ja pannkoogi aeg. Nagu ikka siis mulle meeldib katsetada erinevaid pannkooke. Seekordsed siis maisijahust. Retsepti sain siit.

Vaja läheb:
3 muna
5sl pruuni suhkrut
500g 10% hapukoort
1tl soodat
200-300g maisijahu (Veski Mati)
0.5tl soola

Klopi munad suhkruga lahti kuni suhkur on ilusti lahustunud. Lisa hapukoor, sega ühtlaseks. Lisa maisijahu jao kaupa ja sooda ning sool, sega ja jätka maisijahu lisamist kuni saad parajalt paksu taigna, mida on hea supilusikaga tõsta, aga mis poleks enam nii vedel, et voolab ise üle lusika ääre. Tõsta supilusikaga õlitatud pannile väiksed koogid ja küpseta mõlemalt poolt kuni saad ilusad pruunikad koogikesed. Küpsetama tuleks hakata kohe, kui tainas valmis, et sooda oma kergitamist omavaid mõjusid ei jõuaks kaotama hakata. Naudi meelepärase moosi, šokolaadikreemi, mee või muu maitsva koogikattega.