28 veebruar 2016

Pestopasta

Väga lihtne ja kiire. Seda retsepti on hea teha kui kodus palju asju pole, siis tavaliselt need komponendid on ikka olemas. Lisandiks lisasin mõned kirsstomatid ja spinati lehed. Retsepti sain menüü lehelt.

Vaja läheb:
spagette
parmesani juustu
pesto (basiilikuga)

Keeda pasta (näiteks spagetid) ilma soolata vees vastavalt pakil olevale juhendile. Kurna pasta ja lase kiirelt külma veega üle. Sega pastasse 2-3 supilusikatäit pestokastet. Sobib nii Genovese (basiilikust) kui ka Rosso (päikesekuivatatud tomatitest). Riivi soovi korral peale Parmesani. Naudi !!!

21 veebruar 2016

Maitsevõi ürtidega

Viimasel ajal armastan hommiku pudru süüa soolase lisandiga ja siis mõtlesingi et mida küll pudrule lisada et annaks head maitset juurde. Siis mõtlesin et parim on teha ise maitsevõi. Samas praadisin ka kana selle võiga ja väga hea ürtide maitse ja lõhn lõi praadides välja.

Vaja läheb:
150g toasoe või
2 oksa peterselli
murulauka
1tl mahedat sinepit
1 väike küüslauguküüs
1tl meresoola

Haki küüslauk ja ürdid hästi peeneks. Sega kõik ained omavahel ja tõsta külmkappi.

20 veebruar 2016

Õunapannkoogid speltajahuga

Need pannkoogid täidavad korralikult ikka kõhu täis ja pärast ei ole nii raske tunne. Tervislikum variant pannkookidest. Retsepti sain siit blogist.

Vaja läheb:
2 muna
150g speltajahu
200g riivitud õuna
1dl piima
2sl suhkrut
1tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
kaneeli
praadimiseks õli 

Sega omavahel riivitud õun, kaneel, piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Eralda munakollane munavalgest ning sega munakollane taina hulka. Vahusta munavalge ja lisa viimasena see. Kuumuta pannil õli ning prae vaiksel kuumusel lusikapannkoogid. Serveeri moosiga.

13 veebruar 2016

Paleo pähklimüsli

Einoh lihtsalt võrratu, arvasin et see müsli ei jõuagi purki, sest see on lihtsalt nii hea et tahaks juba ahjuplaadi pealt ära süüa. Seda müslit võib ka magustoiduks pidada sest see on nii hea krõbe ja magus. Retsepti sain Ragne blogist.

Vaja läheb:
50g päevalille- ja kõrvitsaseemneid
50g mandleid
50g India pähkleid
50g metsapähkleid
50g mett
1sl kookosrasva
veidi kaneeli ja kardemoni
peotäis kuivatatud rosinaid ja jõhvikaid
näpuotsatäis soola

Purusta jaohaaval köögikombainis või kohviveskis seemned ja pähklid. Peenesta vaid hetke, et jääks nii peenet pähkli-seemnepuru, kui ka suuremaid tükke. Sulata mesi ja kookosrasv potis, sega juurde kaneel ja kardemon. Sega meesegu korralikult jahvatatud pähkli-seemnesegusse ning laota see ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures u 12-14 minutit, segades vahepeal lusikaga müslisegu, et kõik küpseks ühtlaselt. Peale ahjust võtmist sega sisse kuivatatud rosinad ja jõhvikad ning sool. Enne söömist lase ilusti krõbedaks jahtuda.

09 veebruar 2016

Täistera speltanisujahuga marja-hapukoorekook

Nüüdsest üks minu lemmikuimaid kooke. Selle koogi juures meeldis mulle kõik nii põhi kui ka sisu. Suvel kindlasti teen ka värskete marjadega siis ta tuleb veel maitsvam. Retsepti sain Toidutegu blogist. Soovitan soojalt.

Vaja läheb:

Põhi:
120g võid
100g suhkrut
1 muna
180g täistera speltanisujahu
1tl küpsetuspulbrit

Täidis:
400g sügavkülmutatud mustikaid ja vaarikaid
2tl tärklist
2 muna
200g hapukoort
1sl suhkrut

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainas ühtlaseks ja suru 22cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele. Kuna tainas on pehme, siis õnnestub see kõige paremini märgade kätega. Sega külmunud marjad tärklisega ja jaota tainale. Klopi munad lahti, sega hapukoore ja suhkruga ning vala marjadele. Küpseta 200-kraadises ahjus 35-40 minutit.

08 veebruar 2016

Küpsetatud bataat

Esimest korda elus proovisin bataati ja väga hakkas meeldima. Bataati saab küpsetada nii ahjus kui ka panni peal. Samuti kõlbab bataat süüa ka täitsa toorelt. Retsepti sain Andraga Kööginurgas lehelt.

Vaja läheb:
350g bataati
2sl oliivõli
soola
erinevaid ürte

Lõigu bataat ribadeks ja sega kausis koos õli, soola ja hakitud maitsetaimedega. Lao ribad ahjuplaadile ja küpseta 220 kraadi juures ca 15-20 minutit kuni bataat on pruunistunud ja pehme. Või siis prae pannil kuni bataat on pruunistunud.

07 veebruar 2016

Nuudlid seesami-sojakastmega

Väga kiirelt valmim ja maitsev toit. Kogus on mõeldud 1 inimesele. Retsepti sain veganmaailmast.

Vaja läheb:
nuudleid (hästi sobivad ka riisinuudlid)
3sl sojakastet
1tl suhkrut
1 küüslauguküüs
2-3tl seesamiõli
näpuotsatäis cayenne’i pipart või teravat chilliõli
2tl rapsiõli
2sl kuuma vett
2 rohelise sibula pealset

Pane nuudlid keema (lisa keeduvette ka veidi soola, aga mitte üleliia, sest kaste on suhteliselt soolane). Senikaua valmista kaste. Sega omavahel peeneks tükeldatud küüslauk, sojakaste, suhkur, seesamiõli, cayenne’i pipar, rapsiõli ja kuum vesi. Kui nuudlid on pehmeks keenud, kurna need hoolega, lisa kastmele ja sega hoolega läbi. Lisa tükeldatud rohelise sibula pealsed ja sega veel mõned korrad. Serveeri kohe.