06 jaanuar 2013

Palmiksai puistega

Ühel päeval tuli isu magusa saia järele ja siis leidsin selle retsepti. Väga lihtne küpsetada ning samas väga maitsev. Ahjusoojalt on nad kõige maitsvamad aga ka järgmisel päeval täiesti pehmed ja head. Odavalt saab 2 pätsi magusat saia mis viivad lausa keele alla.

Vaja läheb:
500g jahu
25g pärmi
250g vett
0,5tl soola
3sl suhkrut
0,5tk muna
100g sulatatud võid või margariini
 
Puiste:
40g võid või margariini
1dl jahu
1dl suhkrut

Lahusta pärm käesoojas vees, lisa suhkur, sool ja muna. Sega ühtlaseks, sõelu peale 500g jahu ja lisa sulatatud rasvaine (mitte kuum). Sõtku kuni taigen tuleb käte küljest lahti. Tõsta taigen suurde kaussi, raputa peale veidi jahu ja kata nõu köögirätiga. Kergita 30 minutit, suru alla ja kergita veel 30 minutit (kerkib hästi ka toasoojas 23-24 kraadi). Jaota taigen kaheks, rulli piklikuks plaadiks, jäta umbes 8mm paksuseks ja lõika kolmeks ribaks, punu palmikud ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kergita köögirätiga kaetult 30 minutit. Haki köögikombainis või noaga puiste ained. Kuumuta ahi 175 kraadini. Pintselda palmikud munaga ja raputa peale puiste. Küpseta 17-20 minutit. NB! Kohevate pärmitaignast toodete saladus peitub vormimisjärgses kergitamises, suured saiad 30 minutit ja pirukad 15-20 minutit.

Kommentaare ei ole: