20 mai 2011

Taevalik šokolaadikook

Šokolaadikook kus ei ole jahu kasutatud, see teeb sellest koogist tõelise maiuse, mõnusalt niiske sisu mis viib keele alla. See et kook jahtumisel veidi praguneb ja alla vajub, on täiesti normaalne, sest just nii peabki selle koogiga juhtuma. Retsept pärineb Nigella kogumikust.

Vaja läheb:
250g tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaod)
125g magedat võid
6 muna: 2 tervikuna, 4 eraldatud 
175g tuhksuhkrut
Vahukoorekate:
500ml vahukoort
1tl vanilliessentsi
natuke rummiessentsi
0,5 tl magustamata kakaopulbrit 

Kuumuta ahi 180 kraadini. Vooderda 22 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga. Sulata šokolaad veevannil või mikrolaineahjus ja lase pehmel võil sulada soojas šokolaadis. Löö kaussi 2 muna tervikuna ja lisa neile samuti 4 eraldatud munakollast, lisa ka 75g tuhksuhkrut, vahusta munakollased koos suhkruga kohevaks vahuks, seejärel lisa õrnalt šokolaadisegu. Teises kausis vahusta eraldatud munavalged, kuni segu hakkab vaikselt tihenema, seejärel lisa lusikatäite haaval 100g tuhksuhkrut ja vahusta seni kuni segu on tihke. Lõpuks sega vahustatud munavalged ettevaatlikult muna-šokolaadisegule alt üles tõstes, et õhk välja ei läheks. Siis vala kogu mass koogivormi ja küpseta 35-40 minutit kuni kook on tõusnud ja veidi pragunenud. Tõsta kook jahtuma, kui kook on jahtunud eemalda ettevaatlikult koogivorm, et mitte kooki lõhkuda. Kõige lõpuks vahusta vahukoor tihkeks vahuks, lisa vanilliessents ja rummiessents ja sega kergelt läbi. Lisa vahukoor koogi peale, seda on hõlbus teha kuna kook on keskelt veidi alla vajunud, peale raputa kakaopulbrit.

Kommentaare ei ole: