Jõuludel on meil juba traditsiooniks kujunenud minna sugulastele külla, tahtsin teha midagi kaasa, seega leidsin selle retsepti. Ning see küpsetis tuli uskumatult hea, sugulased sõid ja kiitsid. Kuna ema ostis mulle poest roosa maasikamaitselise martsipani siis pidin seda kasutama kuid see tegigi selle küpsetise siiruviiruliseks ja väga eriliseks, päris huvitav tuli. Järgmine kord proovin tavalise martsipaniga.
Vaja läheb:
25g pärmi
1 dl suhkrut + 2 tl suhkrut pärmi vedeldamiseks
3 dl käesooja piima-vee segu
1 tl soola
0,5 muna
8-9 dl jahu
2 spl õli
3 dl käesooja piima-vee segu
1 tl soola
0,5 muna
8-9 dl jahu
2 spl õli
Täidis:
võid (toatemperatuuril)
mooniseemneid
2 sl suhkrut
ca 100- 200g martsipani tükke
mooniseemneid
2 sl suhkrut
ca 100- 200g martsipani tükke
Peale:
0,5 muna
Glasuur:
1 dl tuhksuhkrut
2 spl sidrunimahla
2 spl sidrunimahla
Vedelda pärm, selleks murenda pärm kaussi ja hõõru see kergelt 2 tl suhkruga. Umbes 10 minuti pärast on pärm vedel. Sega vedeldunud pärm käesooja piimaga, lisa suhkur, sool, muna ja jahu. Jahu lisamisel vaata, et taigen ei jääks liiga kõva, pigem vedelam (nii kerkib paremini). Sõtku veidi ja lisa siis hulka õli. Puista sõtkutud taignale peale veidi jahu ja pane taigen rätiku alla, sooja kohta kerkima umbes pooleks tunniks. Kerkinud taigen rulli taignarulli abil ristkülikuks ja umbes 1 cm paksuseks plaadiks. Määri taigna peale või, puista üle mooniseemnete ja suhkruga. Kõige lõpuks aseta peale väikesed martsipani tükikesed. Keera taigen pikemast küljest rulli. Moodusta sellest ring, ühendades taignaotsad omavahel. Lõika kääride abil taignale pealt sisse sälgud. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta seejärel 175 kraadi juures seni, kuni moonipärg on pealt kuldpruun. Võta ahjust ja jahuta. Glasuuri valmistamiseks sega omavahel tuhksuhkur ja sidrunimahl. Kata jahtunud pärg glasuuriga.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar